Η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου. Το κεντρικό σύνθημα της φετινής εκστρατείας είναι “Φροντίδα Ακοής για όλους”.

Η καλή ποιότητα ακοής σε συνάρτηση με την σωστή επικοινωνία αποτελούν αδήριτες ανάγκες για όλα τα στάδια της ζωής κάθε ατόμου. Η απώλεια ακοής μπορεί να αποφευχθεί μέσω προληπτικών ενεργειών όπως για παράδειγμα η προστασία από δυνατούς ήχους. Η μείωση της ακουστικής ικανότητας  και συναφείς παθήσεις  του αυτιού μπορούν  να αντιμετωπιστούν όταν εντοπιστούν εγκαίρως. Ο έλεγχος της ακοής πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τριακόσια εξήντα εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εμφανίζουν κάποιας μορφής βαρηκοΐα, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 5,3% του παγκόσμιου πληθυσμού.  Ο αριθμός των παιδιών με απώλεια ακοής σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζει τα Τριάντα δύο εκατομμύρια . Σχεδόν ένα στα τρία άτομα άνω των 65 ετών εμφανίζει μειωμένη ακουστική ικανότητα. Οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού και η έκθεση σε θορυβώδες περιβάλλον αποτελούν βασικές αιτίες που οδηγούν σε απώλεια ακοής.

Η απώλεια ακοής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί. Η μείωση της ακουστικής ικανότητας οδηγεί σε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων καταστάσεων.  Πρωτίστως, δυσκολεύει την επικοινωνία, με αποτέλεσμα την κοινωνική απομόνωση. Επιπροσθέτως, ο ψυχισμός του ατόμου επηρεάζεται αρνητικά. Όταν το άτομο εργάζεται, πιθανότατα να προκύψουν και εργασιακά προβλήματα. Στα παιδιά, δυσχεραίνει την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας, ενώ είναι αναμενόμενο να προκύψουν και ορισμένες μαθησιακές δυσκολίες.

Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και εν τέλει η αποκατάσταση της ακοής, συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, μας παρέχει εξατομικευμένες λύσεις αποκατάστασης της ακοής  σε συνδυασμό με την άριστη αισθητική. Η σωστή αντιμετώπιση της βαρηκοΐας είναι η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση.

Share This