Η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή (International Day for Ear and Hearing) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει επιλεχθεί, καθώς  το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου. Το κεντρικό σύνθημα της φετινής εκστρατείας είναι “Για να ακούτε για μια ζωή, ακούστε με προσοχή”.

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως άνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ηλικίας 12 έως 35 ετών κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους λόγω παρατεταμένης και υπερβολικής έκθεσης σε δυνατή μουσική και άλλους ψυχαγωγικούς ήχους. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία, την εκπαίδευση και τις προοπτικές απασχόλησης τους.

Η μόνιμη έκθεση σε δυνατούς ήχους με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής και εμβοές. Η βαρηκοΐα που προκαλείται από το θόρυβο μπορεί να είναι άμεση , όπως όταν το άτομο εκτίθεται σε έναν ξαφνικό δυνατό ήχο. Ωστόσο, πιο συχνά η απώλεια είναι σταδιακή  και συνήθως περνά απαρατήρητη ή αγνοείται έως ότου τα αποτελέσματα γίνουν πλέον εμφανή. Αρχικά μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο να γίνουν ακουστοί ήχοι υψηλών συχνοτήτων όπως για παράδειγμα το κουδούνι ή το κελάηδισμα των πουλιών. Καθώς εξελίσσεται η βαρηκοΐα, η επικοινωνία μπορεί να γίνει δύσκολη  με τους γύρω μας ειδικά σε μέρη με έντονο θόρυβο.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ακοής 2022,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει ένα νέο διεθνές πρότυπο για την ασφαλή ακρόαση, το οποίο αναφέρεται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές ακρόασης που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ακοή μας. Η ένταση των ήχων, η διάρκεια της ακρόασης και η συχνότητα της έκθεσης σε δυνατούς ήχους έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ακοή. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του ήχου και μεγαλύτερη η διάρκεια, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας ακοής.

Η μείωση της ακουστικής ικανότητας μπορεί να αποφευχθεί μέσω προληπτικών ενεργειών όπως για παράδειγμα με την χρήση ωτοασπίδων σε θορυβώδες περιβάλλον, με την  αποφυγή έκθεσης σε δυνατούς ήχους και γενικότερα την διατήρηση της έντασης  σε χαμηλά επίπεδα. Ο έλεγχος της ακοής πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και εν τέλει η αποκατάσταση της ακοής, συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου καθώς η βαρηκοία συνεπάγεται ένα ευρύ φάσμα αρνητικών συνεπειών. Πρωτίστως μειώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του, καθώς προκαλεί μεγάλες  δυσκολίες στην επικοινωνία, στις κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις. Στα παιδιά, δυσχεραίνει την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας, ενώ είναι πιθανό να προκύψουν και ορισμένες μαθησιακές δυσκολίες. Η καλή ποιότητα ακοής σε συνάρτηση με την σωστή επικοινωνία αποτελούν αδήριτες ανάγκες για όλα τα στάδια της ζωής κάθε ανθρώπου.

Για να ακούτε για μια ζωή, ακούστε με προσοχή”

Κουκουράβα Βάγια

Ακοοπροθετιστής

Share This