Πρόληψη

Ζούμε σε μια κοινωνία που ο θόρυβος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Η καθημερινή έκθεση σε θορυβώδεις καταστάσεις σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης της ακοής. Πολλές χώρες συνιστούν ημερήσια έκθεση σε θόρυβο μικρότερη από 85 dB. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, είμαστε εκτεθειμένοι σε ένα επίπεδο θορύβου που υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό αυτό.

Θόρυβος και Βαρηκοΐα

Για να μπορέσουμε να έχουμε μια εικόνα της έντασης του θορύβου που μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα , φανταστείτε πως ο ψίθυρος είναι περίπου 30 dB, η κανονική συνομιλία αγγίζει τα 60 dB και ο κινητήρας μοτοσικλετών είναι περίπου 95 dB. Οι ήχοι πάνω από 70 dB για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορούν να αρχίσουν να βλάπτουν την ακοή. Ο δυνατός θόρυβος πάνω από 120 dB μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη στα αυτιά μας, ακόμη κι αν η χρονική διάρκεια είναι μικρή. Έστω και 10 δευτερόλεπτα αρκούν για να χάσουμε την ακοή μας.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Είμαστε εκτεθειμένοι σε δυνατούς θορύβους παντού. Για παράδειγμα, όταν είμαστε σε κίνηση, στο γυμναστήριο, στον κινηματογράφο, στα γήπεδα, στα καφέ και στη δουλειά. Ακόμη και μέσα στο σπίτι, ωστόσο κάποιες προφυλάξεις και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν την διαφορά. Τα χαλιά, τα επικαλυμμένα έπιπλα, οι κουρτίνες και άλλα μαλακά υλικά μπορούν να απορροφήσουν ένα μεγάλο ποσοστό θορύβου.

Η επίδραση του θορύβου στην ακοή εξαρτάται από την ένταση του αλλά και την διάρκειά του. Η αποφυγή μιας θορυβώδους κατάστασης είναι η καλύτερη πρόληψη. Ωστόσο εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον θόρυβο, χρησιμοποιήστε την κατάλληλη προστασία ακοής. Μην ξεχνάτε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

s

Αποφύγετε την έκθεση σε δυνατούς θορύβους

s

Δείξτε προσοχή στην ένταση όταν ακούτε μουσική

s

Παραμείνετε μακριά από μια δυνατή πηγή παραγωγής ήχου όπως είναι τα μεγάφωνα και τα ηχεία

s

Περιορίστε την χρονική διάρκεια της έκθεσης σας σε δυνατούς ήχους.

s

Προστατεύστε την ακοή σας κατά τη διάρκεια της παρουσίας σας σε κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες η μουσική είναι δυνατή

s

Ελέγξτε άμεσα την ακοή σας σε περίπτωση που αισθανθείτε μείωση της ακουστικής ικανότητας

s

Μην χρησιμοποιείτε βαμβάκι ή χαρτί ως μέτρο προστασίας

s

Λάβετε προφυλάξεις κατά την εργασία σας

s

Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά από παιχνίδια που παράγουν έντονο ήχο

s

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφύγετε μια θορυβώδη κατάσταση, κάντε έστω ένα διάλειμμα από το θόρυβο

s

Φορέστε ωτοασπίδες καθώς μειώνουν άμεσα τον θόρυβο κατά 20 έως 30db

Εξατομικευμένες Υπηρεσίες

Βύρωνος & Κανούτα, Τρίκαλα

Share This