Παιδική Βαρηκοΐα

Μία από τις πρώτες ακουστικές δεξιότητες που είναι εύκολο να παρατηρήσετε στο μωρό σας, είναι ο ηχητικός εντοπισμός – η ικανότητα να εντοπίζει την προέλευση του ήχου. Η αφμοτερόπλευρη ακοή μας βοηθά στο να εντοπίσουμε την διεύθυνση του ήχου με εξαιρετική ακρίβεια.

Όσο πιο πρώιμα ξεκινήσει η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση της βαρηκοΐας τόσο πιο θεαματικά είναι τα οφέλη για το παιδί.

Παρατηρώντας την ικανότητα ηχητικού εντοπισμού του παιδιού.

Γενικότερα, τα μωρά κλείνουν τα βλέφαρα προστατευτικά στο δυνατό φως ή σε ένα ξαφνικό και δυνατό θόρυβο εξαιτίας του οφθαλμοκινητικού και ακουστικού αντανακλαστικού αντίστοιχα. Σε ένα μωρό, πέντε έως έξι μηνών περίπου, μπορείτε να παρατηρήσετε την απόκριση του στη διεύθυνση του ήχου, προκαλώντας χαμηλούς ήχους πίσω ή δίπλα του, ενώ εκείνο κοιτάει μπροστά. Μια μικρή κίνηση της κουδουνίστρας ή ένας ψίθυρος, θα πρέπει να προκαλέσει το μωρό σας να γυρίσει το κεφάλι του προς τον ήχο. Δώστε την δέουσα προσοχή στο πόσο καλά αποκρίνεται το μωρό σας στους χαμηλής έντασης ήχους.

Εάν παρατηρείτε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τα παραπάνω αναπτυξιακά ορόσημα, πρέπει να προβείτε άμεσα σε ακοολογικό έλεγχο του παιδιού σας.

Τα ορόσημα της ανάπτυξης του λόγου και της γλώσσας ενός παιδιού.

6 μηνών
Κατανοεί απλές λέξεις, όπως «μαμά», «μπαμπάς», «όχι», «γεια». Προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή με την φωνή του. Μπορεί να μιμηθεί ήχους.
9 μηνών

Προφέρει συλλαβές που περιέχουν σύμφωνα και φωνήεντα όπως για παράδειγμα «μπα-μπα-μπα». Οι πρώτες αναγνωρίσιμες λέξεις εμφανίζονται κοντά σε αυτή την ηλικία.

1 έτους

Λέει μία ή δύο ολοκληρωμένες λέξεις. Μπορεί να ονομάσει αντικείμενα και οικεία πρόσωπα. Αρχίζει να ακολουθεί απλές οδηγίες.

18 μηνών

Έχει την ικανότητα να κατανοήσει απλές φράσεις.Ζητάει αντικείμενα (χωρίς χειρονομίες) και δείχνει τα μέρη του σώματος. Έχει λεξιλόγιο 20–50 λέξεων και χρησιμοποιεί απλές φράσεις («όχι άλλο», «φύγε», «μαμά πάνω»).

24 μηνών

Έχει λεξιλόγιο που περιέχει τουλάχιστον 150 λέξεις, σε συνδυασμό με την εμφάνιση απλών προτάσεων δύο λέξεων. Τα περισσότερα λόγια θα πρέπει να είναι κατανοητά από ενήλικες, που δεν είναι με τα παιδιά καθημερινά.

3-5 ετών

Μέσω της ομιλίας εκφράζει αυτό που θέλει, αντανακλά συναι­σθήματα, μεταφέρει πληροφορίες και κάνει ερωτήσεις. Ένα προσχολικό παιδί πρέπει να κατανοεί όλα όσα λέγονται. Το λεξιλόγιό του περιέχει λέξεις, οι οποίες παράγουν πολύπλοκες και με νόημα προτάσεις. Η ομιλία θα πρέπει να είναι σαφής και κατανοητή ως το τέλος αυτού του σταδίου ανάπτυξης.

Ενδείξεις παιδικής βαρηκοΐας

Υπάρχουν στιγμές που ένα παιδί δεν ανταποκρίνεται στον ήχο καθώς δεν εφιστά την προσοχή του. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να προσέξετε εάν η μη απόκριση στον ήχο οφείλεται στην απόσπαση προσοχής ή στο γεγονός ότι δυσκολεύεται πραγματικά να ακούσει.

Μια σημαντική ένδειξη της μειωμένης ακουστικής ικανότητας είναι η καθυστέρηση ανάπτυξης του λόγου και της ομιλίας. Υπάρχουν όμως και άλλα σημάδια που φανερώνουν την ύπαρξη βαρηκοΐας:

 • Δεν ανταποκρίνεται σε δυνατούς ήχους.
 • Η ασυνήθιστη αύξηση της έντασης της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, του tablet ή του υπολογιστή.
 • Για να ακούσει την τηλεόραση κάθεται πολύ κοντά της.
 • Η κατανόηση της ομιλίας σε θορυβώδες περιβάλλον είναι δύσκολη.
 • Δεν μπορεί να ακούσει κάποιο πρόσωπο που του μιλάει ενώ δεν το βλέπει.
 • Δυσκολεύεται να ακούσει στο τηλέφωνο ενώ παράλληλα εναλλάσσει το ακουστικό του τηλεφώνου από το ένα αυτί στο άλλο.

Ενδεικτικοί παράγοντες για πιθανή ανάπτυξη βαρηκοΐας σε ένα παιδί

 • Οικογενειακό ιστορικό κληρονομικής νευροαισθητήριας βαρηκοΐας.
 • Λοιμώξεις της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ο κυταρρομεγαλοϊός, η ερυθρά, η σύφιλη, ο έρπης και η τοξοπλάσμωση.
 • Μηχανική αναπνευστική υποστήριξη διάρκειας πέντε ή περισσότερων ημερών.
 • Ευρήματα συνδεόμενα με σύνδρομα που σχετίζονται με βαρηκοϊα.
 • Κρανιοπροσωπικές δυσπλασίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επηρεάζουν το κρανίο και το πρόσωπο.
 • Βάρος γεννήσεως λιγότερο από 1.500 γραμμάρια.
 • Υψηλά επίπεδα ίκτερου που απαιτούν μετάγγιση.
 • Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές που περιέχουν αμινογλυκοσίδες (όπως αντιβιοτικά σαν την γενταμυκίνη), που χρησιμοποιούνται σε πολλαπλές δόσεις ή σε συνδυασμό με διουρητικά (ωτοτοξικά φάρμακα).
 • Βακτηριακή μηνιγγίτιδα.
 • Εκκριτική μέση ωτίτιδα (υγρό), για 3 ή περισσότερους μήνες.
 • Τραύματα κεφαλής, με συνοδή απώλεια αισθήσεων ή κρανιακής κάκωσης.

Η βαρηκοΐα είναι η πιο κοινή εκ γενετής πάθηση. Υπολογίζεται πως περίπου 3 στα 1.000 παιδιά γεννιούνται με κάποιας μορφής βαρηκοΐα. Μελέτες φανερώνουν ότι ο συγκεκριμένος αριθμός θα αυξηθεί , εάν συμπεριληφθούν τα παιδιά με περιοδική δυσκολία ακοής λόγω των λοιμώξεων του αυτιού, με βαρηκοΐα υψηλών συχνοτήτων αλλά και με μονόπλευρη απώλεια ακοής. Διαταραχές που αφορούν το αυτί, μπορούν να εμφανιστούν καθ όλη την διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Επίκτητη βαρηκοΐα επιφέρουν οι μολύνσεις του μέσου ους καθώς επίσης η έκθεση σε ιδιαίτερα δυνατούς ήχους.

Η ακοή δεν είναι απλά μια αίσθηση για τα παιδιά. Η αξία της είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του παιδιού. Μέσω της ακοής το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει τους ήχους, να τους μιμείται με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του προφορικού λόγου. Ακόμα και μια ήπια απώλεια ακοής, κατά την διάρκεια των κρίσιμων πρώτων χρόνων της γλωσσικής ανάπτυξης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα παιδί να μην αντιλαμβάνεται σωστά τους ήχους της ομιλίας και επομένως να προκληθεί καθυστέρηση στην σωστή ανάπτυξη της επικοινωνίας. Επιπλέον η καλή ικανότητα επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης του παιδιού με τους γύρω του θα επηρεάσει θετικά την αυτοεκτίμησή του. Επομένως, εφόσον έχει γίνει αδιαμφισβήτητη διάγνωση, πρέπει να γίνει αποκατάσταση της ακοής όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε το παιδί να επωφεληθεί της ακουστικής ενίσχυσης έγκαιρα.

Επιλέγοντας την κατάλληλη λύση

Στις μέρες μας όλα τα παιδιά με μειωμένη ακουστική ικανότητα μπορούν να επωφεληθούν από την χρήση της κατάλληλης εφαρμογής ακουστικής αποκατάστασης. Η τεχνολογία των ακουστικών έχει εξελιχθεί στο έπακρον προσφέροντας μια πλούσια συλλογή χαρακτηριστικών που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε παιδιού. Η εφαρμογή τους όμως πρέπει να γίνει με μεγάλη ακρίβεια. Ο ακοοπροθετιστής οφείλει να έχει το γνωσιολογικό υπόβαθρο, την εμπειρία και τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό για την σωστή αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Κατάλληλοι τύποι ακουστικών για τα παιδιά

Τα παιδιά δεν είναι απλά μικροί ενήλικες. Οι ακουστικές ανάγκες τους διαφέρουν. Καθώς μεγαλώνουν η ανατομία των ακουστικών τους πόρων μεταβάλλεται συνεχώς. Ο αλγόριθμος για την σωστή ρύθμιση του ακουστικού οφείλει να ακολουθεί το παιδιατρικό πρωτόκολλο καθώς έχουν διαφορετικές ανάγκες ενίσχυσης από τους ενήλικες.

Ακουστικά πίσω από το αυτί

Τα οπισθωτιαία ακουστικά (ΒΤΕ) αποτελούν την ενδεδειγμένη επιλογή για τα μικρά παιδιά.

 • Οι διαστάσεις τους ποικίλουν.
 • Τα χρώματα τους είναι φωτεινά και ζωηρα.
 • Μπορούν τα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα απώλειας ακοής.

Ακουστικά ανοιχτή εφαρμογής

Πιο μικρά σε μέγεθος από τα οπισθωτιαία ακουστικά, αποτελούν κατάλληλη επιλογή για μεγαλύτερα παιδιά.

 • Το μικρόφωνο παραμένει στο ακουστικό ενώ το μεγάφωνο τοποθετείται εντός του ακουστικού πόρου.
 • Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απώλειας ακοής.

Ενδοκαναλικά ακουστικά (CIC)

Τοποθετούνται εντός του ακουστικού πόρου.

 • Κατάλληλη εφαρμογή για εφήβους.
 • Μπορούν να καλύψουν μέσου έως μετρίου βαθμού απώλεια ακοής.

Παρέχουν

 • Κορυφαία ποιότητα ροής ήχου.
 • Εξαιρετική κατανόηση ομιλίας σε θορυβώδες περιβάλλον.
 • Συνδεσιμότητα με διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές.
 • Επιλογή επαναφορτιζόμενης τεχνολογίας.
 • Ειδικό παιδιατρικό σχεδιασμό.
 • Ανθεκτικά στην υγρασία και στη σκόνη (IP68).
Για εμάς κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Στόχος μας είναι μέσω της ακουστικής ενίσχυσης, να απολαμβάνει έναν κόσμο γεμάτο όμορφους ήχους. Παρέχουμε προηγμένες λύσεις που εξελίσσουν την ζωή του παιδιού σας κοινωνικά και συναισθηματικά Είμαστε δίπλα σας, σε κάθε σας ανάγκη.

Εξατομικευμένες Υπηρεσίες

Βύρωνος & Κανούτα, Τρίκαλα

Share This