Σύμφωνα με μελέτες το 50% των ατόμων με μειωμένη ακουστική ικανότητα, εμφανίζει αμφίπλευρη βαρηκοΐα.

Η φύση έχει προβλέψει να έχουμε δύο  λειτουργικά αυτιά. Το σύστημα της ακοής λειτουργεί όπως ακριβώς και ο στερεοφωνικός ήχος. Έχετε ακούσει ποτέ μουσική από ένα στερεοφωνικό, ενώ ο ήχος παράγεται μόνο από το ένα ηχείο. Σίγουρα, η ποιότητα του ήχου δεν μας ικανοποιεί. Η μουσική ακούγεται χαμηλά και μόνο από την μια πλευρά. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με τα αυτιά μας. Με την εφαρμογή ενός ακουστικού, όταν υπάρχει αμφίπλευρη βαρηκοΐα,  είναι πιθανόν να είναι δύσκολη η κατανόηση της ομιλίας σε θορυβώδες περιβάλλον, όπως επίσης και στον εντοπισμό προέλευσης του ήχου.

Εντοπισμός του ήχου

Πως μπορούμε να καταλάβουμε από ποια κατεύθυνση πλησιάζει ένα αυτοκίνητο? Από ποια πλευρά μας φωνάζουν ενώ περπατάμε στον δρόμο; Η ικανότητα να εντοπίζουμε την σαφή προέλευση του ήχου εξαρτάται από την σωστή λειτουργία των αυτιών μας. Ο ήχος φτάνει στο κοντινότερο αυτί, κλάσματα του δευτερολέπτου νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι φτάνει στο άλλο αυτί. Αυτή η ελάχιστη διαφορά στο σήμα που μεταφέρεται από το αυτί στον εγκέφαλο, μας επιτρέπει να κρίνουμε σωστά την ακριβή θέση προέλευσης του ήχου. ‘Όταν το ένα αυτί λειτουργεί καλύτερα από το άλλο, δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την γρήγορη και αξιόπιστη αξιολόγηση της προέλευσης τους ήχου.

Κατανόηση της ομιλίας σε θορυβώδες περιβάλλον

Η κατανόηση της ομιλίας γίνεται πιο εύκολη, όταν ακούμε και με τα δυο αυτιά μας. Η άνιση ακοή, μεταξύ αριστερού και δεξιού αυτιού καθίσταται μεγάλο μειονέκτημα έναντι του θορύβου. Ενώ με μόνο ένα ακουστικό σε ήσυχο περιβάλλον η ποιότητα ακοής μπορεί να είναι καλή, σε θορυβώδες περιβάλλον μπορεί να υστερεί. Η μεγαλύτερη δυσκολία κατανόησης της ομιλίας συμβαίνει όταν μιλούν πολλά άτομα ταυτόχρονα, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά σε συναντήσεις με την οικογένεια, τους φίλους ή την οικογένεια στη δουλειά. Συχνά, αυτές οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα σε χώρους με έντονο θόρυβο. Η αμφίπλευρη εφαρμογή ακουστικών λύσεων μεγιστοποιεί την ικανότητα κατανόησης  ακόμα και στις πιο δύσκολες ακουστικές καταστάσεις.

Share This