Τα παιδιά πρέπει να κάνουν τεστ ακοής κάθε 1-2 χρόνια για να εντοπίζονται τυχόν προβλήματα νωρίς, ιδιαίτερα καθώς η ακοή τους μπορεί να επηρεαστεί από λοιμώξεις, τραύματα ή γενετικές προδιαθέσεις. Τακτικός έλεγχος διασφαλίζει ότι κάθε αλλαγή στην ακοή τους αντιμετωπίζεται έγκαιρα, προλαμβάνοντας επιπτώσεις στην ανάπτυξη του λόγου και της μάθησης.
Η ακοή των παιδιών είναι κρίσιμη για την ανάπτυξή τους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείται τακτικά, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνεται ένα τεστ ακοής και τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι απαραίτητο εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν.
Συχνότητα ελέγχου ακοής:
- Νεογέννητα: Στα περισσότερα μαιευτήρια πραγματοποιείται τεστ ακοής πριν την έξοδο από το νοσοκομείο. Αυτός ο έλεγχος είναι κρίσιμος για την έγκαιρη διάγνωση οποιουδήποτε προβλήματος.
- Μωρά 6-12 μηνών: Στην περίπτωση που υπάρχουν υποψίες ή προδιάθεση για προβλήματα ακοής, μπορεί να απαιτηθούν τακτικοί έλεγχοι κατά τον πρώτο χρόνο ζωής.
- Παιδιά προσχολικής ηλικίας: Συνήθως, τα παιδιά ελέγχονται κατά τη διάρκεια των προληπτικών ετήσιων εξετάσεων, καθώς η ακοή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της γλώσσας και της ομιλίας.
- Σχολική ηλικία: Τα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ ακοής στα πρώτα χρόνια της σχολικής ηλικίας, τουλάχιστον μία φορά ανά δύο χρόνια, αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.
Ενδείξεις για να κάνετε τεστ ακοής:
Αν παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια, πρέπει να κάνετε τεστ ακοής στο παιδί σας το συντομότερο δυνατό:
- Μη αντίδραση σε ήχους: Αν το παιδί δεν αντιδρά σε δυνατούς θορύβους ή στην ομιλία σας.
- Καθυστέρηση στην ομιλία: Δυσκολία στην ανάπτυξη της ομιλίας ή μη φυσιολογική καθυστέρηση σε σύγκριση με συνομήλικα παιδιά.
- Συχνές λοιμώξεις στα αυτιά: Παιδιά που παθαίνουν συχνά ωτίτιδες μπορεί να εμφανίσουν προσωρινή ή μόνιμη απώλεια ακοής.
- Αγνόηση ομιλίας: Αν το παιδί δεν σας ακούει όταν του μιλάτε από μακριά ή όταν δεν βλέπει τα χείλη σας.
- Δυσκολία κατανόησης σε θορυβώδη περιβάλλοντα: Αν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεται να ακούσει ή να καταλάβει όταν υπάρχει θόρυβος γύρω του.
- Τηλεόραση σε υψηλή ένταση: Αν το παιδί σας ανεβάζει την ένταση της τηλεόρασης ή άλλων συσκευών περισσότερο από το φυσιολογικό.
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής είναι καθοριστική για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού, ειδικά στην προσχολική και σχολική ηλικία.