Είναι αυτονόητο ότι η γήρανση φέρνει αλλαγές στο σώμα. Για τις γυναίκες, μία από τις αξιοσημείωτες αλλαγές μπορεί να συμβεί στην εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση είναι η φυσική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος του εμμηνορροϊκού κύκλου των γυναικών και τη διακοπή της παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 στις γυναίκες των ΗΠΑ, αλλά μπορεί επίσης να ξεκινήσει στα 40 ή τα 50 της.

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση παρουσιάζουν συνήθως σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, τα επίπεδα ενέργειας και τη συναισθηματική υγεία.

Και όπως και η φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του ανθρώπου – κατά την οποία το σώμα γίνεται πιο ευαίσθητο σε παθήσεις όπως η υπέρταση και οι επιπτώσεις στη μνήμη και τη σκέψη. Επίσης η εμμηνόπαυση θέτει τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση και αύξηση βάρους.

Αλλά αυξάνεται ο κίνδυνος για απώλεια ακοής;

Η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Μελέτη εξετάζει τη σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης, της ορμονοθεραπείας και της απώλειας ακοής

Στο πλαίσιο της διάσημης μελέτης Nurses’ Health Study II, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια έρευνα σε 80.972 γυναίκες για διάρκεια περίπου 23 ετών για να δουν αν είναι αληθές ότι η λήψη φαρμάκων ορμονοθεραπείας κατά την εμμηνόπαυση θα μπορούσε να επιβραδύνει την πτώση της ακοής.

(Η ορμονοθεραπεία είναι ένα κοινό φάρμακο που λαμβάνεται από ορισμένες γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση για την αντικατάσταση των οιστρογόνων που χάνονται με γυναικείες ορμόνες. Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην ανακούφιση από τα άβολα συμπτώματα και επίσης να λειτουργεί ως προληπτικό μέτρο.)

Η έρευνα ήρθε μετά από προηγούμενες μελέτες που είχαν δείξει ότι τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να σχετίζονται με απώλεια ακοής.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, ωστόσο, ήταν εκπληκτικά:

Προφανώς, οι γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 50 ετών και άνω είχαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας ακοής από τις γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα.

Αλλά ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι αυτός ο κίνδυνος για τις ηλικιωμένες γυναίκες αυξήθηκε έως και 15% εάν χρησιμοποιούσαν ορμονοθεραπεία για 5-10 χρόνια και 21% εάν έπαιρναν το φάρμακο για 10+ χρόνια.

Δεδομένου ότι η πιθανότητα απώλειας ακοής αυξάνεται για όλους όσο γερνάμε, το σημερινό γεγονός αυξάνει την πολύ σημαντική ευαισθητοποίηση για τις ηλικιωμένες γυναίκες και τις επιλογές που εξετάζουν – υπό την καθοδήγηση των γιατρών τους – κατά την εμμηνόπαυση.

Τα βοηθήματα ακοής μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της απώλειας ακοής σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής

Ανεξάρτητα από το πού θα σας οδηγήσει το ταξίδι της ζωής σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχει πάντα μια λύση στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε όταν πρόκειται να αντιμετωπίσετε την απώλεια ακοής—τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας όχι μόνο μπορούν να σας βοηθήσουν να ακούτε καλύτερα, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης, να βοηθήσουν στην πρόληψη της άνοιας και ακόμη και να αυξήσουν τη διάρκεια της ζωής σας.

Με άλλα λόγια, αξίζει να παρακολουθείτε την υγεία της ακοής σας καθώς μεγαλώνετε.

Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν να ελέγχετε την ακοή σας κάθε τρία χρόνια μόλις γίνετε 50 ετών. Έτσι, μπορείτε εύκολα να κάνετε τις αξιολογήσεις της ακοής μέρος των ιατρικών εξετάσεων σας.

Οι επαγγελματίες της ακοής είναι εδώ για να βοηθήσουν

Μάθετε περισσότερα επικοινωνώντας με έναν επαγγελματία ακουστικής φροντίδας.

Θα χαρούμε να αξιολογήσουμε την ακοή σας και να σας καθοδηγήσουμε στην πιο πρόσφατη τεχνολογία ακοής που όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να ακούτε καλύτερα, αλλά και να ζήσετε καλύτερα.

Πηγή : Starkey Hearing ( https://www.starkey.com/blog/articles/2024/03/Hormone-Therapy-In-Late-Menopause-Heightens-Hearing-Loss-Risk?fbclid=IwAR20BFiyol8DzZbI7rt-f4_snuLWv8zPhEHaW88vpm9AglR1WH-lHFx9bxs )

Share This